Har du forsøkt å reise til et land mot vest med seks eller flere timers tidsforskyvning? Synes du det var vanskelig å holde deg våken og klar i hodet om dagen? Da vet du hvordan en person med SMS har det… hver dag! De lever med konstant jet-lag på 6 timer eller mer.
Når en person med Smith-Magenis skal tilpasses en normal døgnrytme blir konsekvensen, at de sover veldig avbrutt i perioder, og er lys våkne svært tidlig.
Det er typisk å stå opp kl. 3.30 – 4.00 i vinterhalvåret og mellom kl. 4.30 og 5.00 om sommeren.
Videre er personen normalt våken 1-4 ganger i løpet av natten av forskjellig varighet. Til gjengjeld er en eller flere ”smålurer” i løpet av dagen uunnværlige, for at personen skal være nogenlunde i likevekt. Leggetid er typisk mellom kl. 19 og 21.
Forskere har undersøkt, hva som skjer med SMS personer om natten. De har funnet ut, at SMS personer produserer melatonin i en forskjøvet rytme i forhold til natt og dag. Man sier, at de har en usedvanlig forskjøvet cirkadian rytme av melatoninnivået.
Forskjøvet søvnhormon
Melatonin er et hormon, som hjelper med å styre kroppsrytmer og søvn/våken syklus i forhold til dagslyset. Timingen for frigjørelse av melatonin er kontrollert av den indre circadian “klokken”.
I hele plante- og dyreriket stiger melatonin nivået om kvelden, med høydepunkt på natten, for deretter å falle til veldig lave verdier i løpet av dagen. Utover det, så påvirker lys kroppen til å ikke produsere melatonin i dagtimene. Hos personer med Smith-Magenis Syndrom er nivået av melatonin høyest om formiddagen og blir ikke undertrykt av lys. Man vet ikke hvorfor.
Man kan tilføre kroppen melatonin ved å ta melatonin-tabletter, men det er ikke vitenskapelig bevist, at det gir bedre søvn. Noen foreldre har god erfaringer med å gi melatonin ved leggetid. Det har ingen bivirkninger og gir i noen tilfeller bedre søvn. Det er en god idé, å kartlegge søvnen i søvn/våken skjemaer eller i en søvndagbok.
Kilde: smsforeningen.dk